Koroner Yoğun Bakım
Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde Tedavi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Koroner yoğun bakım ünitesinde tedavi gerektiren durumlardan bazıları şunlardır:
Kalp yetmezliği: Kalbin çeşitli etkenlere bağlı olarak zarar görmesi ile vücuda ihtiyaç duyduğu düzeyde kanı pompalayamaması sonucunda kalp yetmezliği adı verilen tablo gelişir. Hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilen nefes darlığı gibi komplikasyonların tedavi sürecinde ya da tedavi amacıyla uygulanan cerrahi girişimlerin sonrasındaki süreçte koroner yoğun bakım ünitelerinde takip gereklidir.
Karotis stent uygulamaları takibi: Kalbe ilişkin sorunlar, beyin kanamaları ve felçlere sıklıkla neden olan karotis arter hastalığında uzman hekimlerce önerildiği durumlarda karotis artere stent yerleştirilerek hastalık tedavi edilebilir. Bu işlem sonrası takip süreci, koroner yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirilmelidir.
Akut koroner sendrom ve MI (miyokard infarktüsü) vakalarının takibi: Kalbe giden kan akımında oluşan ani tıkanıklıklar olarak tanımlanabilen akut koroner sendromlar ve halk arasında kalp krizi olarak bilinen miyokard infarktüsü vakalarında erken teşhis, acil müdahale ve takip hayati riskin azaltılması açısından çok önemlidir ve bu sorunlarla sağlık kuruluşuna başvuran hastalar derhal koroner yoğun bakım ünitelerine alınmalıdır.
Abdominal aort ve periferik arter girişim vakalarının takibi: Abdominal aort ve periferik arterlerde gelişen anevrizma ve benzeri atardamar hastalıklarının tedavi sürecinde uygulanan cerrahi girişimlerin sonrasında gelişebilecek akut sorunların kontrol altında tutulabilmesi açısından hastalar koroner yoğun bakım ünitelerinde takibe alınmalıdır.
Ritim bozuklukları, blok veya pil uygulamalarının takibi: Kalpte ritim bozukluğu sorunu olan hastalarda oluşan ataklar sonrasında ve kalbe ilişkin uygulanan blok veya pil uygulamalarının ardından hekim tarafından önerilen süre boyunca hastalar koroner yoğun bakım birimlerince gözetim ve tedavi altına alınmalıdır.
Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde Tedavi Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Kardiyovasküler yoğun bakım ünitesinde aşağıdaki konularda hizmet verilir:
Koroner by-pass (CABG) ameliyatları sonrası takip: Kalpte bulunan koroner arterlerde gelişen darlıkların ilerisine vücudun farklı bir yerinden alınan damarlar kullanılarak köprü oluşturulması şeklinde uygulanan by-pass ameliyatı kalp ve damar cerrahisi uzmanlarınca uygulanır ve kardiyovasküler yoğun bakım ünitelerinde takip gerektirir.
Kapak onarımı ve replasman ameliyatları sonrası takip: Kalp kapakçıklarında var olan kalıtsal veya sonradan gelişen hastalıkların tedavisinde uygulanan kapak onarım ameliyatları; açık kalp ameliyatı, sternotomi ve koltuk altı bölgesinden küçük kesiler ile kapalı yöntemle yapılan replasman ameliyatları sonrasında hastalar kardiyovasküler yoğun bakım ünitelerince takip altında tutulur.
Hayatı tehdit eden, damar, kalp ve akciğerin delici kesici ve ateşli alet ve silah yaralanmalarının takibi: Kazalar ve kasıtlı yaralamalar sonrasında meydana gelen kesilme, delinme gibi durumlarda kalp ve akciğer bölgelerinin zarar görmesi durumunda ani ölümler söz konusu olabildiğinden derhal müdahele gerekir. Yapılacak olan tedavi ve cerrahi müdahaleler sonrasında hastalar kardiyovasküler yoğun bakım ünitelerinde hayati risk ortadan kalkana dek müşahade altında tutulmalıdır.
Perikardiyal tamponat vakalarının takibi: Perikard boşluğu içerisinde sıvı birikmesine bağlı olarak gelişen perikardiyal tamponat vakalarında tedavi sürecinde ve sonrasında önerilecek süreç boyunca hastalar kardiyovasküler yoğun bakım ünitelerinde tutulmalıdır.
Cerrahi sonrası gelişebilen sternum instabilitesinin takibi: Enfeksiyonlar ve kardiyovasküler cerrahi operasyonlara bağlı olarak gelişebilen ve sternumda (göğüs kemiği) anormal ya da fizyolojik olmayan hareketler şeklinde gelişen sternum instabilitesinde uygulanacak tedavi ve sonrasındaki süreç boyunca kardiyovasküler yoğun bakım ünitelerinde takip gerekir.