Nöralterapi
Nöralterapi; Çeşitli fonksiyonel hastalıkların ve özellikle ağrının, lokal anestezik enjeksiyonu ile tedavi edilmesidir. Yapılan enjeksiyonlar ile otonom sinir sistemi uyarılır veya inhibe edilir. Sonuçta, doku ve organların kan dolaşımı artar ve vücudumuzun kendi kendini iyileştirme potansiyelleri açığa çıkar.
Nöralterapi’yi anlayabilmemiz için otonom sinir sisteminin nasıl çalıştığından biraz bahsetmek uygun olur. Otonom sinir sistemi, adından da anlaşılacağı üzere, bizim farkındalığımız dışında kendi kendine çalışan ve özellikle dolaşım ve iç organ fonksiyonlarını düzenleyen sinir sistemidir. Otonom sinir sistemi temel olarak 2 alt grup sistemin bir denge içinde çalışmasıyla, doku ve organ fonksiyonlarını düzenler.
1) Sempatik sinir sistemi: Sempatik sinir sistemi temel olarak stres durumlarında aktif olan sistemdir. “Savaş veya kaç “olarak bilinen stres tepkilerinin oluşumunu sağlar. Aslında yaşam için son derece gerekli bu sistem, günümüzde yoğun stres varlığı nedeniyle, sürekli aktif hale gelmekte ve kişiye zarar vermektedir. Sempatik sinir sistemi adının aksine, bedenimize çok da sempatik davranmamaktadır. Sempatik sinir sistemi uyarıldığında damarlar daralır, dokuya giden kan miktarı azalır, vücudumuzda toksinler birikir ve sonuçta hastalıklar ve ağrı oluşur. Nöralterapi’de uygulanan enjeksiyon teknikleri, temel olarak sempatik sistemi baskılamaya yönelik uygulamalardır. Sempatik sinir sitemi baskılandığında, dokulara giden kan miktarı artar, toksinlerin atılımı hızlanır ve spontan iyileşme süreci başlatılmış olur.
2) Parasempatik sinir sistemi: Dinlemnede ve uykuda aktif olan sistemdir. Sempatik sistemin aksine parasempatik sistemin aktif çalışması ile hastalıkların iyileşmesi hızlanır. Özellikle kaliteli bir uyku iyileşmenin olduğu dönemdir. Uyguladığımız enjeksiyonlarla parasempatik sistem desteklenir ve iyileşme başlar.
Modern tıp hastalık oluşumunu çoğunlukla tek bir sebebe bağlama eğilimindedir, ancak aslında hastalıkların oluşumunda çoğunlukla birden fazla sebep vardır ve bu sebep genellikle , görünen sebepten farklı bir yerdedir. Hastalık oluşum sürecine bu açıdan bakıldığında; vücudumuz bir fıçıya benzetilebilir. Geçirilen travmalar, psikolojik yükler, özellikle amalgam dolgular ve yanlış uygulanan diş tedavileri, diş sorunları, elektrosmog mazuriyeti (cep telefonu, bilgisayar, vb.), ameliyatlar, ağır metal yüklenmeleri, bağırsak flora bozuklukları gibi pek çok faktör zaman içinde fıçıyı doldurur ve ekstra gelecek herhangi bir yük fıçıyı taşırarak hastalık oluşumuna yol açar. Bunu bir örnekle anlatırsak anlaşılması daha kolay olacaktır. Geçirilmiş sık tonsil enfeksiyonu sonucu bedende ve özellikle boyun ve omuz bölgesine bir yüklenme olur, ancak kişi hastalanmaz, ne zaman ki soğukta kalma, ani zorlayıcı hareketler, vb. ile ek bir yük bindiğinde hasta boynunda ve omuzunda ciddi tutulma ve ağrı ile karşımıza gelir. Burada tek başına boyuna uygulanacak tedavi hastalığı çözmez, çünkü asıl sorun tonsillerdir. Nöralterapi ile tonsile yapılacak tek bir enjeksiyona ise dramatik bir yanıt alınır ve hasta da kalıcı bir iyilik hali olur. Bu kalıcı iyilik halinin süresi kişiden kişiye çok farklıdır, çünkü her beden farklıdır ve her bedenin taşıdığı yük farklıdır. Zaten bu nedenle de nöralterapi kişiye özel bir tedavi yöntemidir.
Nöralterapi temel olarak enjeksiyon tedavisi olarak görülse de, aslında tek başına enjeksiyon tedavisi değildir. Hastaya bütüncül yaklaşımla, uygun diyet önerilir, eksik vitamin ve mineraller ilaç olarak verilir, bağırsak düzenleyici probiotikler tedaviye eklenir. Eğer kişide ağır metal yüklenmesini düşündürecek bulgular varsa ağır metal atılımı (şelasyon) için gerekli ilaçlar tedaviye dahil edilir. Bütün bunlar birlikte yapıldığında tedavinin başarısı ve kalıcılığı artar. Aksi takdirde hastalıkların tekrarlaması kaçınılmazdır.
Nöralterapi ile Hastanemizde Sıkça Tedavi Edilen Hastalıklar
- Boyun, sırt, bel ağrıları
- Boyun, bel fıtıkları
- Boyun, bel, omuz, kalça, diz kireçlenme ve ağrıları
- Omuz impignment sendromu
- Donuk omuz
- Başağrıları, migren
- Trigeminus nevraljisi
- Siyatik
- Sakroiliak eklem problemleri
- Çene ağrısı ve çene eklemi disfonksiyonları
- Fibromiyalji ve yumuşak doku hastalıkları
- Eklem romatizmaları
Sık Sorulan Sorular:
1-Nöralterapi nasıl yapılır?
Nöralterapi bir enjeksiyon tedavisidir, yapılan ayrıntılı anamnez, fizik muayene ve laboratuar testleri sonucunda, hastanın vücudunda hangi bölgelere enjeksiyon yapılacağına karar verilir ve o bölgelere enjeksiyon derinliğine uygun iğnelerle girilerek lokal anastezik madde (lidokain veya prokain) enjekte edilir.
2-Nöralterapi kortizon içerir mi, herhangi bir yan etkisi var mıdır, kilo aldırır mı?
Nöralterapi kortizon içermez, bu nedenle de kilo alımı söz konusu değildir, aksine bağırsaklar düzene girdiğinden, hasta daha kolay kilo verebilir. Yan etkileri her tedavi yönteminde olduğu gibi, elbette vardır ama sıklıkla kısa sürer ve tamamen iyileşir.
Enjeksiyon bölgesinde geçici morarmalar, hafif baş dönmesi, sersemlik hali, sinir bloklarına bağlı geçici uyuşukluklar olabilir. Bunlar tamamen düzelir.
Çok çok nadir olarak her ilaçta olabilen alerjik reaksiyonlar gelişebilir .(Yaklaşık 100 binde 1 oranında)
3-Nöralterapi sonrası araba kullanabilir miyim, çalışabilir miyim?
Nöralterapi sonrası hafif sersemlik, baş dönmesi, dikkat kaybı olabileceğinden, sadece o güne mahsus olmak üzere, araba kullanılması önerilmez. O gün çalışılması önerilmez, tedavi sonrası eve gidip istirahat etmek, özellikle uyumak tedavinin etkinliğini arttırır.
4-Kaç tane iğne yapılır?
Maalesef buna verilecek standart bir cevap yoktur. Daha önce de söylediğim gibi, nöralterapi kişiye özeldir ve her hastaya uygulanan tedavi protokolü farklıdır, dolayısıyla yapılacak enjeksiyon sayısı da kişiden kişiye değişir, tek bir enjeksiyon değildir, çoklu enjeksiyonlar yapılır. Burada verilecek en uygun cevap, “ne kadar gerekiyorsa o kadar” olabilir.
5-Nöralterapi esnasında ağrı duyar mıyım?
Nöralterpi bir enjeksiyon tedavisi olduğu için evet ağrı hissedersiniz, ancak bu ağrı kalçaya yapılan rutin enjeksiyon ağrısından daha fazla değildir.
6-Nöralterapi sonrası ağrım artabilir mi, artarsa ne yapmalıyım?
Nöralterapi sonrası nadiren ağrılarınızda artış olabilir, böyle bir durumda doktorunuzla iletişime geçerseniz size yardımcı olacaktır. Aslında ağrının artması, vücudun verdiği bir yanıttır ve bu kıymetli bir bilgidir. Hastanın vücudunda henüz saptayamadığımız ve hastalığa sebep olan bir bölgenin varlığını (bozucu alan) gösterir. İkinci seansta o bölgeye yapılacak enjeksiyonla hastalık tamamen düzelebilir.